• 9849-xxx-xxx
  • noreply@example.com
  • Tyagal, Patan, Lalitpur
Hobby i Kulinaria
Ciasta marchewkowe – warzywa również mogą być słodkie

Ciasta marchewkowe – warzywa również mogą być słodkie

Słodycze od zawsze towarzyszyły ludziom, pomimo tego że bardzo często nie są wskazywane jako najzdrowsze przekąski. Jednakże chyba nie ma osoby, która byłaby w stanie oprzeć się ich smakowi i urokowi. Okazuje się, iż chęć zjedzenia słodkiej przekąski jest tak silna, że nawet osoby stosujące różnego rodzaju diety starają się znaleźć odpowiednie przepisy, które umożliwią im zjedzenie deseru bez poczucia winy czy konieczności przerywania diety.

Słodkie nie znaczy kaloryczne

Desery kojarzą się przede wszystkim ze słodkim smakiem, wiele osób również jednoznacznie kojarzy je z cukrem. Jednak takie postrzeganie jest dość mylne, obecnie bowiem ciasta i desery można wykonać tak, aby zachować ich odpowiedni smak jednak zminimalizować ilość kalorii i cukru. Okazuje się, że czasem wystarczy niewielka modyfikacja składników, aby przygotowane słodkości nie były aż tak kaloryczne.

Cukier, który zazwyczaj jest niezbędnym składnikiem deserów i ciast z powodzeniem można zastąpić innymi produktami, które będą bardziej dietetyczne. Jednym z takich jest na przykład ksylitol, stosowany dość często jako zamiennik cukru. Obecnie dostęp do takich produktów jest bezproblemowy, dlatego też nie dziwi fakt, że każdy może znaleźć je w pobliskim sklepie. To znacznie ułatwia tworzenie mniej kalorycznych ale jednocześnie tak samo smacznych słodkich przekąsek.

Warzywa jako podstawa deserów

Niezwykle popularne również stało się wykonywanie słodkości z warzyw, które z pewnością są znacznie mniej kaloryczne. Ciasta marchewkowe to doskonały przykład tego, że warzywa również mogą być słodkie. Marchewka bowiem ma słodki smak, a odpowiednio przygotowana jest postawą do smacznego i przede wszystkim odpowiednio słodkiego ciasta. Oczywiście aby powstało ciasto trzeba dodać inne składniki, bywa że również należy dodać odrobinę cukru.

Jednak i tak ciasto wykonane z marchewki jest często doskonałą alternatywą dla osób, które z powodu na przykład choroby nie mogą spożywać tradycyjnych deserów. Takie słodkości mają bowiem znacznie niższy tak zwany indeks glikemiczny, dlatego wiele z nich może być bez problemu spożywane również przez osoby chore na cukrzycę. Obecnie z każdym rokiem rośnie ilość możliwości wykonania deserów z warzyw czy z zastosowaniem zamienników cukru.

Taka ich popularność to również wynik tego, że dostęp do produktów dietetycznych, które można zastosować w procesie wykonywania słodkich ciast czy deserów jest coraz łatwiejszy. Dlatego dzisiaj praktycznie każdy bez problemu może wykonać dla siebie i swojej rodziny takie przekąski jak również znaleźć przepisy na babki czy inne ciasta wykonane w dietetyczny sposób.